h

Zorgen om ambulancevervoer

3 september 2003

Zorgen om ambulancevervoer

De ambulancedienst in N+M-L heeft financiële tekorten en gaat daarom ambulances schrappen. Weert verliest één auto over 24 uur. Dit lijkt ons niet verstandig omdat het regelmatig voorkomt dat de Weerter ambulance-auto’s alle drie op de weg zitten.

De SP in een brief aan het college:

Schriftelijke vragen
aan het College van B&W van Weert
Artikel 38 RvO, kopie aan de raad

Weert, 3 september 2003

Geacht College,

De Regionale Ambulance Voorziening Limburg-Noord (RAVLN) heeft financiële tekorten en gaat daarom ambulances schrappen. Zo verliest Weert in de avond en de nacht 1 auto, zo ook in de weekenden. Wat in de berichtgeving*) niet wordt vermeld, is dat een auto van Weert ook overdag de standplaats in Maasbracht moet bemannen. Hierdoor verliest Weert 1 auto over 24 uur. Dit lijkt ons niet verstandig omdat het regelmatig voorkomt dat de Weerter ambulance-auto’s alle drie op de weg zitten.

De tekorten zouden zijn ontstaan, omdat Balkenende 1 toezeggingen heeft gedaan, die Balkenende 2 nu niet continueert. Bezuinigingen dus. Dit zou een bedrag behelzen van rond de 550.000 euro. De rest blijkt een foutje te zijn (van 200.000 euro dus). De computers waren namelijk nog niet op elkaar afgestemd. Foutje bedankt!

  1. Wat is de precieze inhoud en omvang van de bezuinigingsplannen voor het werkgebied gemeente Weert?
  2. Wat zijn de gevolgen ten opzichte van de huidige beschikbaarheid van ambulances in Weert?
  3. Kunt u ons schetsen wat de gevolgen voor de Weerter patiënten en slachtoffers van ongelukken kunnen zijn?
  4. Wat is de oorzaak voor deze bezuinigingen?
  5. Had het ‘foutje’ voorkomen kunnen worden? Met andere woorden, heeft bijvoorbeeld de Raad van Toezicht van de ambulancedienst wel goed opgelet?
  6. Hoe is de samenstelling van de Raad van Toezicht van de RAVLN?
  7. Heeft de regio Noord- en Midden-Limburg, waar jaarlijks veel geld naar toe gaat, hierin geen controlerende taak? Zo ja, in hoeverre heeft zij deze verzaakt? Zo nee, waarom niet?
  8. Klopt het dat Maasbracht 20 uur per dag een ambulance krijgt, terwijl er nog geen spreidingsplan is opgesteld voor de regio, en ondanks dat het aanbod van ritten in die regio minimaal is?
  9. Het probleem van financiële tekorten door gebroken beloften van Balkenende zal op meerdere plaatsen spelen. Gaat u hier als gemeente Weert, in enig verband, nog werk van maken?

Paul Lempens
Jan Tak

Socialistische Partij afdeling Weert

U bent hier