h

SP-brief aan Weerter huurders: Huurders van BALANS, let op uw zaak

1 juli 2003

SP-brief aan Weerter huurders: Huurders van BALANS, let op uw zaak

Begin juli heeft de SP een brief bij huurders in Weert bezorgd om ze te informeren over de fusie-perikelen bij verhuurder BALANS. De huurders worden opgeroepen alert te blijven en men kan reageren als men informatie over de SP-acties.

Verspreid in juli 2003, reageren kan nog steeds

Sinds de Bouwvereniging Weert samenwerkt onder de naam BALANS heeft dit voor de huurders geen voordeel opgeleverd. De beloofde verbetering van de service is uitgebleven;

  • Er is sprake van achterstallig onderhoud
  • Slechte afhandeling van klachten van huurders
  • Matige mogelijkheden tot inspraak voor huurders

Tot op heden heeft de directie van BALANS niet kunnen aantonen wat de meerwaarde van een fusie voor u als huurder is.

Nu wil de directie van BALANS de Bouwvereniging Weert zo snel mogelijk opheffen om te kunnen komen tot een megafusie met nog drie andere corporaties. Alle middelen om tot deze fusie te komen worden door de directie aangegrepen. Dieptepunt hierbij was het royeren van leden die kritisch tegenover de fusie stonden. Het is een teken aan de wand van hoe Balans omgaat met democratie.
Voor U als huurder een teken om op te komen voor uw belang en te zorgen dat u niet het volgende slachtoffer gaat worden van het ondemocratische beleid van BALANS.

De SP heeft de nodige ervaring opgedaan in het voeren van gezamenlijke acties met huurders tegen de gang van zaken bij BALANS, zoals:

  • Actie voor renovatie op de Schuttebeemd op Groenewoud
  • Achterstallig onderhoud op Fatima, Leuken en Keent (Pastoor Frantzenstraat)
  • De herhuisvesting en tegemoetkoming verhuiskosten van de Leenhofbewoners
  • Balans blijven herinneren aan beloftes die niet worden nagekomen
  • Het uitblijven van een Sociaal Statuut voor huurders bij sloop en renovatie

De Socialistische Partij is daarom kritisch over een nog verdergaande samenwerking, waarbij de organisatie nog groter wordt en de huurder nog minder inbreng zal hebben. De afstand naar de verantwoordelijke bestuurders zal groter worden en lopen over vele anonieme schijven.
Maar de SP heeft meer redenen om de fusie kritisch te bekijken:
• Schaalvergroting schept, zoals eerder al aangehaald, een grotere afstand waardoor betrokkenheid bij Weert en de Weerter huurders nog meer verloren gaat
• De vergroting van de directeurensalarissen zal door u als huurder moet worden opgebracht
• Het kapitaal van de Bouwvereniging Weert, bijeengebracht door de huurder en de belastingbetaler, dient in de eerste plaats voor Weert worden ingezet, bij een fusie verdwijnt dit kapitaal onder de fusiepartners
• Een fusie kost geld zonder dat dit garanties geeft voor een sterkere organisatie op termijn, iets waar huurders straks nadelige gevlogen van kunnen ondervinden

Wij vinden dat alle huurders bij het debat over de fusie betrokken moeten worden. De beloften die keer op keer door BALANS worden gedaan dienen vastgelegd te worden.

Wij roepen alle huurders op om te komen tot een sterke huurdersbelangenvereniging.
Een sterke huurdersbelangenvereniging kan tegenwicht bieden aan een grote organisatie als BALANS. Op deze manier kan er op worden toegezien dat BALANS zijn afspraken tegenover haar huurders nakomt.

Wat kunt u doen?
Door onderstaand formulier in te vullen werkt u mee om garanties af te dwingen en kunt u opmerkingen aan ons kwijt. Voor meer informatie kunt u ook terecht in het dossier huur-acties op deze website.

Met vriendelijke groet,
Namens SP-Weert,

Lin Franssen, bestuurslid
Paul Lempens, raadslid

U bent hier