h

SP roept op tot vorming van één sterk huurdersfront in Weert

10 juni 2003

SP roept op tot vorming van één sterk huurdersfront in Weert

In een brief aan de huurdersbelangenverenigingen in Weert roept de Socialistische Partij op tot de vorming van één sterke organisatie voor alle huurders in Weert. De SP vindt dat de beste mogelijkheid voor huurders om invloed te hebben op de huidige ontwikkelingen bij verhuurder BALANS en om de inspraak bij een eventuele nieuwe fusiemaatschappij met de Bouwvereniging op een goede manier te garanderen.

'Onze contacten en ervaringen met BALANS hebben bij ons tot de conclusie geleid dat BALANS door de huurders krachtig tot de orde moet worden geroepen' aldus de SP. De partij heeft de afgelopen maand al diverse acties gevoerd rond de aanstaande opheffing van de Bouwvereniging Weert en de fusie tot een grote woningcorporatie.

'Nu wordt door BALANS een paradijs voorgesteld voor de huurders als de fusie gereed is. Een sterke en kritische huurdersbelangenvereniging kan er streng op toezien dat BALANS zich houdt aan alle beloften die al gedaan zijn en mogelijk nog gedaan worden. Ook kan een gezamenlijk huurdersfront harde garanties afdwingen voor de huurders van de Bouwvereniging Weert als de grote fusie met drie andere woningcorporaties door BALANS wordt doorgezet' volgens de SP.

De partij zegt in alle jaren dat zij actie heeft gevoerd samen met huurders voor verbeteringen van de woonsituatie, herhuisvesting bij sloop en tegen het automatisme van de jaarlijkse huurverhoging, nooit enige reactie of medewerking te hebben mogen ontvangen van de SHML (Stichting Huurdersbelangen Midden-Limburg), de overkoepelende organisatie voor huurders. Daarom vindt zij dat de SHML niet de juiste organisatie is voor de belangenbehartiging van de huurders. Vooral woordvoerder R. Toonders moet het ontgelden; 'Naar onze mening heeft deze vertegenwoordiger van de SHML geen recht van spreken als het gaat over het verdedigen van huurdersbelangen. Hij lijkt liever gezellig aan de koffie te zitten met de BALANS-directie dan zich actief voor de belangen van de huurders in te zetten' aldus de socialisten. Eerder dit jaar noemde de SHML de kritische leden van de bouwvereniging "procedurevandalen". Bij de onlangs gehouden ledenvergadering van de Bouwvereniging ging Toonders kritiekloos mee met de directie van BALANS en weigerde de leden van de Bouwvereniging tekst en uitleg te geven over zijn standpunten en uitlatingen.

'De fusieplannen van BALANS, het niet willen dulden van oppositie (uitschakelen van leden van de Bouwvereniging), miljoenen wegbrengen naar een armlastige woningcorporatie in Zuid-Limburg en geen geld willen steken in renovaties en noodzakelijk onderhoud in Weert zelf en daarlangs ook nog een vertegenwoordiger van een overkoepelende huurdersorganisatie die naar de
pijpen van BALANS danst, maken dat het hoog tijd wordt dat BALANS onder druk wordt gezet om weer eens aan de belangen van de Weerter huurders te gaan denken en werken', volgens de SP in haar brief aan de huurdersbelangenverenigingen.

De brief van de SP:

Aan het bestuur en de leden van de huurdersbelangenverenigingen in Weert

Betreft: vorming één front voor huurders in Weert

Weert, 3 juni 2003

Geachte heer, mevrouw,
geachte leden, huurders, beste mensen,

Zoals u weet wil verhuurder BALANS zo snel mogelijk Bouwvereniging Weert laten omzetten in een stichting en met drie andere woningstichtingen in Limburg laten fuseren tot één grote woningcorporatie. De SP en meerdere bezorgde huurders en leden van de Bouwvereniging Weert zijn hierover zeer ongerust. Op 6 mei demonstreerden wij daarom al voor het kantoor van BALANS in Weert tijdens de ledenvergadering van de Bouwvereniging. Ook hebben we inmiddels de huurders gealarmeerd en in de gemeenteraad het politieke debat hierover aangezwengeld. Wij zijn niet principieel tegen een fusie, maar zijn – met reden - niet overtuigd van de voordelen daarvan voor huurders. De handelwijze van BALANS werkt argwaan.

Sinds de samenwerking onder de vlag BALANS, sinds de Bouwvereniging niet meer Bouwvereniging mag heten, is de beloofde verbetering voor huurders uitgebleven.
Jarenlang achterstallig onderhoud op Fatima, de Schuttebeemd en Keent, de gang van zaken bij de herhuisvesting van de Leenhofbewoners (moeizaam, traag, beperkte onkostenvergoeding, geen sociaal plan), het uitblijven van een sociaal statuut voor huurders, miscommunicatie en meerdere andere blijken van slecht beleid brachten in de afgelopen tijd bewoners, SP en wijkraden in beweging om verbeteringen te bepleiten. Met wisselend succes. Wij nemen aan dat uw ervaringen met BALANS niet veel anders zijn dan de onze.

Verder hebben wij moeten vaststellen dat wij, in al die jaren dat wij samen met huurders in de wijken actie voeren voor verbeteringen van de woonsituatie, herhuisvesting bij sloop en tegen het automatisme van de jaarlijkse huurverhoging, nooit enige reactie of medewerking hebben mogen ontvangen van de SHML. Daar komt bij dat de vertegenwoordiger van de SHML, de heer Toonders, eerder dit jaar de kritische leden van de Bouwvereniging “procedurevandalen” noemde en bij de onlangs gehouden ledenvergadering van de Bouwvereniging ging diezelfde vertegenwoordiger kritiekloos mee met de directie van BALANS en weigerde de leden van de Bouwvereniging tekst en uitleg te geven over zijn standpunten en uitlatingen.
Naar onze mening heeft deze vertegenwoordiger van de SHML geen recht van spreken als het gaat over het verdedigen van huurdersbelangen. Hij lijkt liever gezellig aan de koffie te zitten met de BALANS-directie dan zich actief voor de belangen van de huurders in te zetten.

Onze contacten en ervaringen met BALANS en met de SHML hebben bij ons tot de conclusie geleid dat BALANS door de huurders krachtig tot de orde moet worden geroepen en dat de SHML niet de juiste organisatie is voor de belangenbehartiging van de huurders.
De fusieplannen van BALANS, het niet willen dulden van oppositie (uitschakelen van leden van de Bouwvereniging), miljoenen wegbrengen naar een armlastige woningcorporatie in Zuid-Limburg en geen geld willen steken in renovaties en noodzakelijk onderhoud in Weert zelf en daarlangs ook nog een vertegenwoordiger van een overkoepelende huurdersorganisatie die naar de pijpen van BALANS danst, maken dat het hoog tijd wordt dat BALANS onder druk wordt gezet om weer eens aan de belangen van de Weerter huurders te gaan denken en werken.

Wij willen u daarom oproepen om, eventueel samen met ons maar in ieder geval als HBV’s met elkaar, op korte termijn initiatieven te nemen om te komen tot één sterke organisatie voor alle huurders in Weert. Wij denken dat dat de beste mogelijkheden biedt om invloed te hebben op de huidige ontwikkelingen bij BALANS en om de inspraak van huurders bij een eventuele nieuwe fusiemaatschappij BALANS op een goede manier te garanderen.

Nu wordt door BALANS een paradijs voorgesteld voor de huurders als de fusie gereed is. Een sterke en kritische huurdersbelangenvereniging kan er streng op toezien dat BALANS zich houdt aan alle beloften die al gedaan zijn en mogelijk nog gedaan worden.
Ook kan een gezamenlijk huurdersfront harde garanties afdwingen voor de huurders van de Bouwvereniging Weert als de grote fusie met drie andere woningcorporaties door BALANS wordt doorgezet.

Graag horen wij van u of u het met ons eens bent over de noodzaak de krachten te bundelen in een gezamenlijke huurdersbelangenvereniging. Wij hopen op een prettige en vruchtbare samenwerking in de toekomst.

Met vriendelijke groet,
namens de Socialistische Partij afdeling Weert,
Paul Lempens, raadslid

Lin Franssen, bestuurslid

U bent hier