h

Niet slopen op de Pastoor Frantzenstraat, maar renoveren!

19 juni 2003

Niet slopen op de Pastoor Frantzenstraat, maar renoveren!

Over de plannen van BALANS voor Keent, o.a. sloop betaalbare woningen op de Pastoor Frantzenstraat.

Inbreng van de SP tijdens de commissie volkshuisvesting van19 juni 2003.
Betreffende plannen Keent = Sloop Pastoor Frantzenstraat

De Limburger had dus toch gelijk in november. BALANS wil gewoon slopen.
Jarenlang heeft men geen poot uitgestoken naar de mensen van de Pastoor Frantzenstraat, men heeft ze links laten liggen,
en nu kan ze niets beters bedenken dan sloop.

Zonder dat de gemeente of BALANS er naar omkeken hebben de mensen de buurt zelf leefbaar gemaakt. Het is een mooie buurt. Een rustige buurt met ruimte om te spelen voor kinderen, men kent mekaar etcetera. Dat hebben de bewoners zelf het beste verwoord in hun spreekbeurten.

Opknappen

De argumenten die de directie van BALANS aangeeft voor sloop zijn: de woningen zijn niet meer bij de tijd, en het is grijs en stenig.
Dat ze niet meer bij de tijd zijn is in tegenspraak met het feit dat de mensen er allemaal graag wonen en de vraag die er naar de goede, betaalbare woningen is. Er is geen leegstand.
Dat de buurt grijs en stenig is klopt. Maar dan moet je niet gaan slopen. Doe verbeteringen die helemaal niet veel hoeven te kosten. Breng bijvoorbeeld zoals op Groenewoud in de Thornstraat en rond de Noorderlaan meer groen en meer kleur in.

De huizen die in slechte staat zijn als gevolg van verwaarlozing en slecht onderhoud moet u opknappen, niet slopen.

Waar moeten de mensen heen? Er is woningnood en goedkope huurwoningen zoals deze worden niet meer gebouwd sinds er landelijk is gehakt in de bouwsubsidies. Komen de mensen terug in een buurt die zo fijn is als dat die was? Hoeveel meer huur moeten ze gaan betalen? Alles wat ze hebben geïnvesteerd hebben in hun huis en tuin, krijgen ze dat terug?
Het sociaal plan dat dit soort dingen moet regelen is er ook nog steeds niet, ondanks uw beloften. Aan de gemeente hebben de mensen wat dit betreft ook niks; allemaal mooie woorden, een unanieme motie over een sociaal plan die helemaal niks waard blijkt. U moest zich allemaal schamen.

Weet u waar het hier over gaat?

Over mensen!
Over mensen die afhankelijk van de overheid zijn en een sociale verhuurder nodig hebben om te kunnen wonen. Mensen die geen keuze hebben hierin.
Zij vragen om fatsoenlijke woonruimte in een fijne buurt. Zorg daar dan ook voor; dat is sociaal.
En als u dan zonodig moet slopen, geef de mensen dan harde garanties over de herhuisvesting. Nogmaals, zij vragen niet om sloop. U wil dat. Dan moet u de problemen oplossen.

Servilliusstraat

Verder zou ik zeggen blijf met je poten af van de Serviliusstraat. Geen hapjes, geen kruimels, niets van dat al. Gewoon afblijven. Goede betaalbare woningen mag je in tijden van woningnood niet slopen.
Dat er zoveel problemen zijn in de buurt komt door uw toewijzingsbeleid waardoor alle probleemgevallen in de flat worden gestopt. Sloop is de makkelijke weg.
Een beter spreidingsbeleid van mensen en woningen is een moeilijkere weg, maar wel de enig juiste.

Afsluiting

Wie beslist er hier eigenlijk over sloop? Wanneer kunnen gekozen vertegenwoordigers beslissingen nemen? Worden de bewoners nog gehoord hierin?
De bewoners krijgen de indruk alsof het al beslist is.
Beslist door lieden die geen binding meer hebben met de mensen en de regio en vanuit een ivoren toren regeren. Lieden die alleen naar de centen kijken.

U bent hier