h

SP slaat groot alarm voor belangen van Weerter huurders

5 april 2003

SP slaat groot alarm voor belangen van Weerter huurders

De Weerter afdeling van de Socialistische Partij spreekt in een brief aan alle raadsleden haar zorgen uit over de belangen van de Weerter huurders. BALANS wil koste wat kost de Bouwvereniging Weert opheffen en een grote fusie doorzetten

Volgens de partij heeft een fusie tot een grote, onherkenbare organisatie geen voordelen voor de Weerter huurders. De SP wenst een publiek debat over de volkshuisvesting van Weert en roept in een pamflet de Weerter huurders op om zich uit te spreken tegen 'deze greep naar de macht' van BALANS-bestuurders.

SP-fractievoorzitter Paul Lempens verzoekt de andere fracties in de raad om te laten weten welke ideeën zij hebben om de discussie over de toekomst van de volkshuisvesting in Weert te voeren. Volgens de SP zou dit ook en vooral moeten plaatsvinden met de huurders zelf. 'Een evaluatie door de raad en de betrokkenen van de oude prestatieafspraken van BVW met de gemeente lijkt ons minstens noodzakelijk alvorens over te gaan tot het maken van nieuwe afspraken.', zo schrijft de SP in haar brief.

De partij die al 15 jaar samen met de Weerter huurders actief strijd voor verbeteringen maakt zich ernstige zorgen. 'Naar aanleiding van bijvoorbeeld groot achterstallig onderhoud op Oud-Fatima, beloftes die keer op keer niet worden nagekomen op de Schuttebeemd, pijnlijke miscommunicatie op Keent (Pastoor Frantzenstraat) en recentelijk de problemen op de Willem Litjenshof mogen wij constateren dat het - zwak uitgedrukt - niet goed gaat met de volkshuisvesting in Weert. Eerder trok de partij al aan de bel na het keer op keer uitblijven van afspraken voor Weerter huurders bij gedwongen verhuizing; een 'sociaal plan'. De SP: 'Roermond en Nederweert hebben al lang een sociaal plan voor huurders. BALANS nog steeds niet, ondanks beloftes. Dat vinden wij a-sociaal.'

Volgens Lempens willen de meeste huurders van BALANS de Bouwvereniging weer terug. Achterstallig onderhoud, slechte afhandeling van klachten, matige inspraak voor huurders; de vergroting naar BALANS betekent tot nu toe een verslechtering voor de huurders. 'Dat gegeven en talloze andere argumenten nopen het ons om vooralsnog kritisch te zijn over de nieuwe fusie en de opheffing van de Bouwvereniging Weert' aldus Lempens.

De SP heeft inmiddels een pamflet voor de Weerter huurders opgesteld waarin zij hun oproept zich uit te spreken tegen deze greep naar de macht van BALANS-bestuurders. Op 6 mei wil zij een picket-line houden bij het BALANS-kantoor in Weert wanneer daar de ledenvergadering van de Bouwvereniging Weert plaatsvindt. Op 21 mei organiseert de partij een thema-bijeenkomst over dit onderwerp. Via de website van de partij kan iedereen die dat wil haar mening kwijt.


Tientallen bezorgde Weertenaren geven middels hun aanwezigheid blijk van hun vraagtekens bij de grote fusieplannen


Directeur Hobo houdt zijn verhaal, de actievoerders blijven niet overtuigd van de voordelen voor de huurders


De huurders blijven de BALANS-directeur bestoken met vragen vanuit de praktijk

U bent hier