h

SP bezorgd om toekomst 'De Risse'

7 februari 2003

SP bezorgd om toekomst 'De Risse'

De Socialistische Partij in Weert heeft aandacht gevraagd voor de toekomst van de sociale werkvoorziening. De partij maakt zich zorgen naar aanleiding van de berichten over de voorgenomen sluiting van de drukkerij in Weert. Strengere regels om toegelaten te worden tot deze voorziening hebben ertoe geleid dat er geen mensen op de wachtlijst staan die de capaciteit hebben tot drukker opgeleid te kunnen worden, aldus de directie.

De reden voor de sluiting is volgens de directie het indirect gevolg van de wijziging van de wet Sociale Werkvoorziening (WSW). 'De gevolgen van die wet zien we steeds harder op ons afkomen', aldus de SP. 'Als dit schaap (de drukkerij) over de dam is zullen er meerdere afdelingen volgen. Het 'betere' werk bij 'de Risse' kan zo sluipenderwijs worden afgebroken en het weer opbouwen zal moeilijk gaan.' De partij pleit voor behoud van een breed werkpakket. Woordvoerder Jan Tak: 'Als 'de Risse' te snel de handdoek in de ring gooit dan is de tijd van zakjes plakken en wasknijpers maken niet meer ver weg.'

De SP roept de vraag op of het zinvol is bij verdere afslanking van het werkpakket van 'de Risse' nog een duur ambtenarenbestand met medewerkers vanuit BV's in stand te houden. De socialisten roepen de verschillende gremia die te maken hebben met de WSW op om werk te maken van een sterke lobby naar de beleidsmakers om de werknemers in de sociale werkvoorziening een gezonde toekomst te bieden en de discussie hierover serieus aan te gaan met alle betrokken partijen, met name de werknemers.

De discussie over de toekomst van de sociale werkvoorziening wordt onder andere besproken de Weerter raadscommissie Economische Zaken van 19 maart aanstaande.

De SP in een brief aan het college van B&W, de gemeenteraad en de directie van 'De Risse':


Aan het college van B&W en de raad van Weert
Van de Socialistische Partij afdeling Weert

Kopie aan de colleges en de raadsleden van de gemeenten Nederweert, Cranendonck en Hunsel, Directie, Raad van Commissarissen en Ondernemingsraad 'de Risse', ABVA-KABO en leden Comité de Risse Sociaal

Betreft: Toekomst van sociaal werkvoorzieningschap 'de Risse' naar aanleiding van de voorgenomen sluiting van de handelsdrukkerij

Weert, 27 februari 2003

Geacht college, geachte raad, geachte directie,

De directie van het werkvoorzieningschap is voornemens om vóór de zomer haar drukkerij te sluiten. Wij hebben hierover reeds schriftelijke vragen gesteld. Omdat wij dit een belangrijke negatieve ontwikkeling vinden willen wij hier dieper op in gaan.

Belang behoud drukkerij

De reden voor de sluiting is volgens directeur R. Kühl het gevolg van de wijziging van de wet Sociale Werkvoorziening (WSW). Strengere eisen om toegelaten te worden tot deze voorziening hebben ertoe geleid dat er geen mensen op de wachtlijst staan die de capaciteit hebben tot drukker opgeleid te kunnen worden, aldus de directie.

We zijn bezorgd over deze berichten. Als dit schaap (de drukkerij) over de dam is zullen er meerdere volgen (de metaalafdeling, de lakstraat, etc?). Het 'betere' werk bij 'de Risse' kan zo sluipenderwijs worden afgebroken en het weer opbouwen zal moeilijk gaan.

Ook met het oog op het nieuwe beleid om de SW-bedrijven actief erbij te betrekken om personen weer te reïntegreren op de arbeidsmarkt, is het sluiten van afdelingen met hoogwaardige werkzaamheden geen goed idee. Immers, voor opleiding tot reïntegratie zou het goed zijn om gebruik te kunnen maken van een breed werkpakket. Onderdeel van zo'n breed pakket zijn de drukkerijwerkzaamheden. Als 'de Risse' te snel de handdoek in de ring gooit dan is de tijd van zakjes plakken en wasknijpers maken niet meer ver weg.
Bovendien heeft het personeel van de drukkerij er voor gepleit om in afgeslankte vorm door te gaan en dat zegt iets over het belangrijke sociale aspect van dit werk.

omgang met middelen

De sociale doelstelling van de WSW heeft als kern dat SW-bedrijven alles in het werk moeten stellen voor het behoud, het herstel en het bevorderen van de restcapaciteiten van de aan hun zorg toevertrouwde personen.

De kracht van de SW ligt in het kaderpersoneel (74,6 fte's, een verhouding van 1 op 7,6). Door middel van een meer intensieve begeleiding door dit kader kunnen de medewerkers meer hoogwaardige werkzaamheden uitvoeren dan dat zij in het normale bedrijfsleven zouden kunnen. Ook zijn er zo meer mogelijkheden om de arbeidsprocessen verder uit te splitsen vergeleken met het vrije bedrijf.
De ambtenaren worden geacht met de hun ten dienste staande middelen, die veel ruimer zijn dan in het bedrijfsleven, inventief om te gaan. Dat is beter dan klagen dat er nog maar weinig op te leiden mensen op de wachtlijst staan.

Toekomst WSW

Als SP willen we onze verbazing uitspreken dat in deze tijd waarin de WSW zo in beweging is niemand van de gemeente Weert het noodzakelijk heeft gevonden aanwezig te zijn bij bijeenkomsten die het afgelopen najaar georganiseerd zijn door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het mag niet zo zijn dat het vacant zijn van de functie afdelingshoofd Activering en Werk tot gevolg heeft dat er niemand van Weert aanwezig is.

We roepen u op om werk te maken van een sterke lobby aan de beleidsmakers om de werknemers in onze sociale werkvoorziening een gezonde toekomst te bieden en de discussie hierover serieus aan te gaan met alle betrokken partijen, met name de werknemers zelf.

Naar aanleiding van het voorafgaande komen we tot de volgende stelling en vraag:

  • Alle mogelijkheden tot handhaving van de drukkerij, zoals bijvoorbeeld interne sollicitaties, dienen te worden uitgeprobeerd om het verlies van deze werkzaamheden te voorkomen en een breed werkpakket te behouden.
  • Is het zinvol bij verdere afslanking van het werkpakket van 'de Risse' nog een duur personeelsbestand met ambtenaren en medewerkers vanuit BV's van 3.468.210 gulden (gegevens jaarverslag 2001) in stand te houden?

Gezien het belang van de toekomst van de sociale werkvoorziening willen we het gestelde in deze brief graag bespreken. Een eerste gelegenheid is de Weerter raadscommissie Economische Zaken van 19 maart aanstaande.

Jan Tak en Paul Lempens,
Socialistische Partij afdeling Weert

U bent hier