h

Werknemers de Risse onwel door warmte

17 juli 2001

Werknemers de Risse onwel door warmte

Het comité de Risse Sociaal wil dat Werkvoorzieningschap de Risse de regeling voor warm weer goed toepast. Voorkomen moet worden dat werknemers onwel worden tengevolge van de zomerse warmte en de daardoor ontstane hoge temperaturen op de werkvloer.

In de eerste week van juli zijn enkele werknemers van de Risse door de zomerse dagen en de daardoor ontstane hoge temperatuur op de diverse afdelingen door de warmte bevangen en onwel geworden. Zij kregen EHBO-verzorging van collega’s. Een van de onwel geworden werknemers is per ambulance afgevoerd.

Het gebeurt bij De Risse wel eens meer dat een werknemer onwel wordt. Niet ongewoon, er zijn bijvoorbeeld meerdere epilepsiepatiënten bij De Risse werkzaam. In deze eerste week van juli ging het echter in twee dagen om vier werknemers. Een hoog aantal in erg korte tijd.

Op basis van de informatie die het comité "de Risse sociaal" van werknemers van de Risse heeft gekregen, trekt het comité de conclusie dat de door het voormalige OVO en later door de OR bevochten warmteverletregeling niet juist is toegepast. Weliswaar is op de bewuste extreem warme dagen op een enkele afdeling en bij enkele ploegen van de buitendienst, overeenkomstig de afspraken in de warmteverletregeling, koele drank verstrekt en zijn er langere pauzes gehouden. Geen rekening is gehouden met mensen met een handicap voor wie hoge temperaturen extra belastend zijn.

Verder blijkt uit de gegevens die het comité van werknemers gekregen heeft dat de warmteverletregeling niet juist wordt toegepast voor wat betreft de metingen. Het meten van de temperatuur en de luchtvochtigheid gebeurt niet overal en niet op de goede tijd. Het comité komt mede daardoor tot de conclusie dat de toepassing van de warmteverletregeling niet systematisch geschiedt maar op basis van ad hoc-beslissingen.

Indien na voorspellingen van bijzonder warm weer de metingen systematisch verricht zouden worden, zou (overeenkomstig de afspraken in de warmteverletregeling) voor medewerkers met een handicap, voor wie de hoge temperaturen extra belastend zijn, in overleg met de bedrijfsarts tijdig tot een andere aanpassing van de werktijd kunnen worden besloten.

Het comité wil van de directie van de Risse horen waarom tijdens die uitzonderlijk warme dagen in de eerste week van juli de warmteverletregeling niet juist is toegepast. Ook vraagt het comité aan de directie of de afdelingsleiders en werkleiders goed geïnformeerd zijn over de warmteverletregeling en of zij voldoende geïnstrueerd zijn met betrekking tot het hanteren van die regeling. En tot slot wil het comité weten welke maatregelen er ondernemen gaan worden om te voorkomen dat in de toekomst opnieuw werknemers ten gevolge van de warmte onwel worden en EHBO en ambulance ter plekke moeten worden geroepen.

U bent hier