h

Rissemedewerkers benadeeld door fouten in verlofregistratie

4 juli 2001

Rissemedewerkers benadeeld door fouten in verlofregistratie

Door een onjuiste registratie van verlof- en ADV-uren worden werknemers van De Risse soms ernstig benadeeld. Dat nadeel kan enkele honderden guldens per jaar bedragen maar kan ook oplopen tot meer dan duizend gulden.

Het comité ‘De Risse sociaal’ heeft, na bestudering van de verlofgegevens van een van de afdelingen van De Risse, vastgesteld dat bij ongeveer dertig procent van de werknemers (veertien van de bijna vijftig mensen) van de betreffende afdeling de officiële cijfers inzake de registratie van verlof en ADV afwijken van wat op de afdeling zelf genoteerd en gecontroleerd is.

Bij vier van deze veertien werknemers zijn de officiële cijfers over het jaar 2000 in het voordeel van de werknemer, in één geval is het officiële cijfer niet bekend en bij negen werknemers zijn de officiële cijfers in het nadeel van de werknemer. Bij de werknemers die benadeeld werden hebben de fouten, uitgaande van een op twintig gulden afgerond uurloon, in het gunstigste geval geleid tot een benadeling van fl.88,- op jaarbasis. In de meest ongunstige situatie is het nadeel fl.1885,-. Gemiddeld kregen deze negen werknemers op jaarbasis fl.561,- te weinig uitbetaald.

Hoewel de fouten in de registratie meestal in het nadeel van de werknemers zijn uitgevallen maar soms toch ook in hun voordeel, is het comité van mening dat een en ander het gevolg moet zijn van slordigheid en onnauwkeurigheid of van een niet goed werkend systeem.

In een brief aan de directie van De Risse vraagt het comité wat de directie gaat ondernemen om de gemaakte fouten te corrigeren en in de toekomst fouten in de verlof- en ADV-registratie te voorkomen.

Het comité ‘De Risse sociaal’ is des te meer bezorgd omdat niet alle werknemers in staat zijn zelf hun verlof- en ADV-gegevens goed bij te houden en te controleren en dat er niet op àlle afdelingen iemand is die dat voor hen doet. Dat zou volgens het comité mogelijk kunnen betekenen dat het aantal werknemers dat door de fouten in de verlof- en ADV-registratie wordt benadeeld nog groter is dan de beschikbare gegevens doen vermoeden..

Ook zegt het comité dat het niet de eerste keer is dat er met de registratie van verlofuren en ADV iets verkeerd is gegaan en de conclusie van het comité is dan ook dat er van eerder gemaakte fouten niet werd geleerd. Als de dertig procent foutieve registratie van die ene afdeling representatief is voor het hele bedrijf, zo wordt ons voorgerekend, dan betekent dat voor het hele bedrijf dat bij 180 van de 600 werknemers de registratie van verlof en ADV niet in orde is en dat 120 werknemers daardoor worden benadeeld.

U bent hier