h

Comité “De Risse sociaal” opgericht

21 januari 2001

Comité “De Risse sociaal” opgericht

De medewerkers van De Risse die elkaar eerder al gevonden hadden in hun onvrede met het werknemersbeleid van het werkvoorzieningschap, hebben zich op initiatief van de Socialistische Partij georganiseerd in het comité “De Risse sociaal”. Tevens is er een meldpunt ingesteld waar werknemers van De Risse met klachten en vragen terechtkunnen.

De WSW’ers, verenigd in het comité “De Risse sociaal”, hebben weinig vertrouwen in de leiding van De Risse. Daarom ook zijn zij overgegaan tot de oprichting van het comité. Het comité wil de krachten bundelen en zal ook elk lid afzonderlijk waar nodig individuele hulp bieden. De vertegenwoordigers van het comité zijn Florence Gerth van Wijk, Jan Smeets en Harry Bouten.

Florence Gerth van Wijk heeft bijna 20 jaar bij De Risse gewerkt. Zij is achttien jaar lid geweest van het OVO (Orgaan voor Overleg, de voorloper van de OR). Tevens was zij sociaal raadsvrouwe. Sinds haar vertrek bij De Risse wordt nog vaak door vroegere collega’s een beroep op haar gedaan.
Ook Jan Smeets werkt al lange tijd bij De Risse. Hij is twaalf jaar lid geweest van het OVO en van de ondernemingsraad. Harry Bouten is bestuurslid van de afdeling Weert van de Socialistische Partij.

Eind vorig jaar heeft de SP onderzoek gedaan naar de werkomstandigheden bij De Risse. Tot dit onderzoek was besloten naar aanleiding van herhaalde klachtmeldingen door medewerkers van De Risse. Werkdruk, manipulatie en intimidatie waren de termen om de situatie bij een aantal afdelingen van De Risse te beschrijven. Meest ernstige klacht: de top (directie en bestuur) weet ervan, kijkt ernaar en doet niets. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de klachten van de WSW’ers niet uit de lucht waren gegrepen. Tegelijkertijd werd ook duidelijk dat veel werknemers van De Risse niet durven spreken uit angst voor represailles door leidinggevenden

U bent hier