h
Actieprogramma 2018 - 2022

8. Zonder jeugd geen toekomst

Wat hebben we al gedaan?

Foto: SP

Het bedrag dat wordt gegeven aan de Stichting Leergeld en het Jeugdsportfonds Limburg, om kinderen uit arme gezinnen evengoed deel te kunnen laten nemen aan sport-, cultuur en muziekactiviteiten is vanaf 2015 verdubbeld van veertigduizend naar tachtigduizend euro. Ook gaat er vanaf 2016 jaarlijks veertigduizend euro naar het Jeugdcultuurfonds Limburg. Vanaf 2016 gaat er vijftigduizend euro naar het Sociaal Cultureel Fonds. Bij elkaar opgeteld een uitbreiding en verhoging van jaarlijks veertigduizend euro naar honderdzeventigduizend euro.

Het skatepark in de wijk Leuken is opgeknapt dankzij de inzet van ROOD.

Alle Weerter basisscholen nemen inmiddels deel aan de succesvolle opvolger van het schoolzwemmen 'Swim2Play'. Alle Weerter kinderen veilig in het water!

De bouw van het Regionaal Kennis en Expertisecentrum gaat door. Al het speciale onderwijs voor Weert en de regio wordt hierdoor onder één dak ondergebracht.

Wat willen we?

Goede voorzieningen gericht op de jeugd en jonge volwassenen zorgen ervoor dat gezinnen in Weert willen wonen en dat studenten na hun studie terugkeren. Dat laatste natuurlijk in combinatie met goede mogelijkheden om in Weert te wonen. De SP wil goed onderwijs, goede voorzieningen voor jongeren en vooral dat er genoeg te doen is. Zonder jeugd geen toekomst!

Hoe gaan we dat doen?

De gemeente gaat jaarlijks jeugdlintjes uitreiken aan jongeren die zich op een bijzondere manier inzetten voor hun leeftijdsgenoten, binnen hun (sport)vereniging, voor Weert enzovoorts.

De school in Altweerterheide wordt opgeknapt. Er wordt samen met het schoolbestuur, verenigingen, instellingen de horeca en met name dorpsbewoners bekeken hoe dat moet gebeuren om goede voorzieningen in Altweerterheide te waarborgen.

Er moet genoeg te doen zijn in Weert voor jongeren. Onderzocht wordt of er in Weert draagvlak is voor een skatehal voor sport en Urban Culture.

In schoolkantines kan alleen nog gezond gegeten worden en scholen worden geheel rookvrij. De gemeente gaat hierover in overleg met schoolbesturen.

We stimuleren een duurzame en rijke leeromgeving rondom scholen, die kinderen uitdaagt niet alleen binnen, maar ook buiten tot ontwikkeling te komen en hen spelenderwijs respect voor hun leefomgeving leert te hebben.

Kinderen en jongeren krijgen een stem in hoe de gemeente zich ontwikkelt. Politieke basisvorming over het wel en wee in de gemeente vindt plaats onder schooltijd en begeleid door professionals.

In een sociale gemeente zorgen we dat iedereen kan lezen, schrijven, rekenen en wegwijs is op internet. Dat is belangrijk om mee te kunnen doen tussen bekenden en op het werk. Mensen die niet zelfredzaam zijn worden herkend en mensen worden doorverwezen voor extra ondersteuning.

U bent hier