Actieprogramma 2018 - 2022
4. Groener en Linkser
Wat hebben we al gedaan?
Er wordt niet bezuinigd op het groenonderhoud.
Ruim vierhonderd bomen langs de Roermondseweg in Weert worden niet gekapt.
Er wordt geen schadelijk gif meer gebruikt voor onkruidbestrijding.
Zieke kastanjebomen in Weert worden niet zomaar gekapt. Er wordt een proef uitgevoerd met warmtebehandeling om de kastanjebloedingziekte te stoppen.
Na jaren aan de bel trekken is er een ketting door de poort gegaan bij een bedrijf dat door illegale activiteiten het milieu verontreinigde vlakbij het kwetsbare natuurgebied Moeselpeel. De grond is gesaneerd en de eigenaar opgepakt.
Er komt een groene wandelroute, een ‘Groen Lint’ dat de binnenstad met de buitenwijken verbindt.
De opvang van zwerfdieren in Weert is gegarandeerd voor de jaren 2017 tot en met 2019.
Wat willen we?
De gemeente ziet zichzelf graag als groen. Maar toch blijft een vinger aan de pols noodzakelijk. Vaak werden er in de afgelopen jaren te vaak bijna per ongeluk bomen gekapt, groen wegbezuinigd en lopen er nog steeds te vaak straten onder water. De SP wil nog meer en beter groen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en de omgeving van iedereen prettig en leefbaar te houden.
Hoe gaan we dat doen?
In 2022 staan in iedere straat in de gemeente bomen.
Er wordt een inventarisatie gemaakt van wortelopdruk in de hele gemeente. Rond bomen die een beperkte groeiruimte hebben wordt de bodem waar mogelijk verbeterd. Voor iedere boom die alsnog gekapt moet worden komen er drie terug. Het hout van (grote) gekapte bomen wordt in de buurt gebruikt, bijvoorbeeld om er een zit- of speelplek van te maken.
Mensen krijgen meer te zeggen over het groen in hun buurt. Met het schrappen van de bezuinigingen op groen zijn helaas ook plannen om het groen anders in te delen, te verbeteren niet uitgewerkt. Dat gaat alsnog gebeuren met als doel Weert er mooier uit te laten zien. Bij de uitvoer van plannen speelt de werkbrigade een belangrijke rol.
Er wordt meer wild bloemzaad gezaaid in de gemeente om insectensterfte tegen te gaan. Waar mogelijk worden bermen en graslanden minder gemaaid. Struiken en heesters worden indien gewenst en mogelijk vervangen door soorten die de bodemstructuur verbeteren, veel water op kunnen nemen of fijnstof afvangen.
Er wordt een inventarisatie gemaakt van welke kastanjebomen in de gemeente beeldbepalend of belangrijk zijn en deze worden behandeld tegen de kastanjebloedingziekte.
Het afkoppelen van hemelwater en het ‘ont-tegelen’ van tuinen door particulieren wordt gestimuleerd. Er komt waar mogelijk meer ruimte voor (tijdelijke) opvang van water in het bebouwd gebied. De gemeente helpt inwoners actief en voert dit straat voor straat, wijk voor wijk uit, te beginnen bij straten waar verbeteringen aan riolering gepland zijn.