h

Even voorstellen: Danique van den Bent

12 januari 2018

Even voorstellen: Danique van den Bent

In de komende weken tot aan de raadsverkiezingen stellen de kandidaten van de SP zich op ieder hun eigen wijze voor. Deze week Danique van den Bent, nummer negen op de kandidatenlijst van de SP.

Je bent zestien jaar je bent net begonnen aan je vervolgopleiding. Je wordt uitgenodigd om naar een kennismakingsavond te gaan, waar 3 andere jongeren zijn, die ook allemaal vinden dat er iets anders kan en moet in Weert.

Voor die avond dacht ik wel vaker na over waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn en of het niet anders kunnen. Waarom moesten mijn ouders betalen voor mijn OV-chipkaart en de reis om naar school te gaan. Ik deed alleen een opleiding die ik leuk vond en graag wilde doen. Hoezo moest ik daar extra geld voor betalen en mensen die 18 jaar oud waren en dezelfde opleiding deden niet..

Yes, 3 dagen na dat ik 16 jaar was geworden werd ik gebeld en was ik aangenomen bij het bedrijf waarbij ik had gesolliciteerd. Toen ik 18 jaar oud was zaten mijn twee jaar erop en kreeg ik geen vast contract, waarom? Mijn functioneren was altijd goed nooit iets slechts gehoord. Omdat de volgende lading van 16 jaar er weer aan kwam, daarom, want zo wordt de flex-wet gebruikt.

Dan ben je 18 jaar en heb je geen bijbaan meer, je moet gewoon je rekeningen betalen en lesgeld voor je school, maar bedrijven willen je niet meer aannemen want je bent ‘te oud’ dat zeggen ze er natuurlijk niet bij. Je solliciteert op de functie waar je 2 en een half jaar eerder ook op solliciteerde en bent aangenomen maar nu voldoe je niet meer aan de eisen.

Na lang zoeken heb je dan eindelijk een bijbaan, maar waarom krijg ik minder betaald dan mijn collega die hetzelfde werk doet als ik? Die dezelfde rekeningen heeft als ik?

Waarom moet ik op mijn 21ste de keuze gaan maken of ik mijn leven wil beginnen met een gigantische studieschuld of het wil houden bij een MBO niveau 4 diploma? Sinds wanneer is studeren en een eerlijke start maken alleen voor de mensen met kapitaal?

Maar door deze gedachtes gaat het niet veranderen, wel door de strijd, samen met anderen die hetzelfde denken als ik aan te gaan. Dan kunnen we deze dingen wél veranderen.

Zo sprak ik op 1 oktober 2015 de raadsleden van Weert aan op het bestaan van het  oneerlijke minimum jeugdloon en werd op 3 november 2016 de gemeentelijke organisatie van Weert jeugdloonvrij voor alle medewerkers van de gemeente.

We hebben in de afgelopen jaren  met ROOD jong in de SP en de SP afdeling van Weert veel veranderd in onze gemeente en daar zijn we heel trots op.

Maar we zijn er nog niet en daar werden we laatst aan herinnerd, we wilden wat tafels reserveren in een café voor een Nieuwjaarsborrel maar dit kon niet, omdat het op een vrijdag avond was. Er werd ons aan de telefoon gezegd dat rond het tijdstip dat wij wilden komen er altijd wel plaats was. De avond van de borrel gingen we naar het café maar er was geen plaats, want er was een groep van 60 man die gereserveerd hadden, huh, dat kon toch niet? Zo werden we weer op de feiten gedrukt dat als je kapitaal hebt je meer privileges hebt dan andere.

De strijd die wij voeren, de dingen die wij willen veranderen hebben te maken met een grotere strijd dan ik op de avond voor de kennismaking en andere momenten daarvoor had kunnen denken. Maar het is wel de belangrijkste strijd die er is. Samen moeten we er voor gaan en kunnen we voor elkaar dingen veranderen die er toe doen.

Mijn naam is Danique van den Bent ik geboren in Weert en woon in de wijk Vrouwenhof. Ik studeer MBO-4  bij Gilde Opleidingen in de richting van juridisch administratief.

Ik sta op nummer 9 van de lijst voor de SP tijdens degemeenteraadsverkiezingen van 21 Maart

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met de leukste club jonge mensen die ik ken , namelijk Rood-Weert, ik ben daarvan de lokale contactpersoon en heb daardoor veel contact met alle ROOD-groepen in Nederland zodat we ideeën met elkaar kunnen delen . Ook zorgt ROOD voor scholingen, trainingen en gezellige leerzame weekenden met gelijkgestemde jongeren.

Wil je meer weten van ROOD of zelfs Lid worden kijk dan op https://doemee.sp.nl/rood?return=https://rood.sp.nl/

Ik hoop jullie snel ergens tegen te komen, want je weet de SP en dus ook ROOD is er óók als er GEEN verkiezingen zijn ! 

Reactie toevoegen

U bent hier