h

Raad steunt SP: geen verontreinigde grond in zandafgraving

16 maart 2011

Raad steunt SP: geen verontreinigde grond in zandafgraving

ZandplasOp initiatief van de SP praatte de gemeenteraad gisteravond over mogelijke verontreiniging van de zandafgraving aan de Lozerweg in Weert. De hele raad nam de zorgen van de SP over en nam een voorstel om het storten van verontreinigde bagger in de plas te voorkomen.

Voride maand diende SP-raadslid Herman Beuvens een aantal vragen in over de sterk verontreinigde baggergrond die mogelijk in de plas in het IJzeren Mangebied die ontstaat door zandwinning wordt gestort. De gemeenteraad met de SP en Weert Lokaal voorop nam geen genoegen met de antwoorden van de wethouder op deze vragen. De wethouder wilde niet nadrukkelijk toezeggen dat het storten van verontreinigs slib wordt tegengehouden. De gemeenteraadsleden willen niet dat in het beoogd zwemwater mogelijk verontreinigde grond wordt gestort en dwongen zo de wethouder aan de slag te gaan om dit onmogelijk te maken.

SP-raadslid Paul Lempens is tevreden: “Ik ben blij dat onze zorgen door de hele gemeenteraad worden gedeeld. Het college moet terug naar de provincie en het waterschap Peel en Maas om schriftelijke garanties te krijgen op dit punt. De gemeente moet maatregelen (laten) nemen om risico's voor mens, dier, natuur en milieu te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.'

De SP pleitte aanvullend voor goede en grondige metingen, onder andere van vrachtwagens die grond aanvoeren. De uitspraak van de Weerter gemeenteraad kan ook gevolgen hebben in de rest van Nederland. Op meerdere plaatsen strijdt de SP tegen het storten van verontreinigd slib in natuur of recreatiegebieden waarbij de Weerter uitspraak nu als voorbeeld kan dienen.

Het zandwinningsgebied aan de Lozerweg, beter bekend als 'Het Blauwe Meertje'Het zandwinningsgebied aan de Lozerweg, beter bekend als 'Het Blauwe Meertje'"

SP: geen verontreinigde bagger in Blauwe Meertje

U bent hier